Snimanje naracije

Snimanje naracije (opisa radnje na filmu) i titlova (u slučaju stranih filmova) oblik je prilagodbe filmova za slijepe i slabovidne osobe. Istovremenim puštanjem filma u izvornom obliku i naracije osobama oštećenog vida omogućuje se da prate i dožive film kao i bilo tko drugi. To nije samo približavanje industrije zabave slijepim osobama, već oblik neformalne edukacije i toliko spominjane integracije u društvo. Nakon tako odgledanog filma slobodno se možete upustiti u raspravu sa slijepom osobom o događanju u filmu.

Kako bi sva publika, uključujući i slijepe osobe, ravnopravno sudjelovala u praćenju filma, unaprijed se snima audiodeskripcija – naracija filma koju zatim slijepe osobe paralelno s trajanjem filma slušaju preko slušalica te u isto vrijeme imaju iste informacije kao i ostali gledatelji.

Od 2011. godine svi filmovi u sklopu Festivala prava djece prilagođeni su putem audiodeskripcija.

Dosad je veliki broj glumaca sudjelovao u naraciji festivalskih filmova. Neki od njih su Goran Grgić, Damir Markovina, Kristina Krepela, Dunja Sepčić, Petra Težak, Zrinka Kušević, Paško Vukasović, Franka Klarić, Marija Tadić i mnogi drugi.

Aktivnost prilagodbe filmova za slijepe i slabovidne organizira se u suradnji sa stručnjacima iz Centra za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i studentima Odsjeka dramaturgije Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.