ONLINE SVIJET MLADIH – RODITELJIMA NEDOSTAJE EDUKACIJE I RAZGOVORA!

Velika Gorica, 16.listopada 2020.godine – Sinoć se u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica održao program „Razgovor počinje filmom za roditelje“ projekcijom filma Pew Pew Pew koji otvara brojna pitanja o utjecaju društvenih mreža na mlade. Projekcija filma organizirana je kao oblik edukacije za roditelje.

Nakon projekcije filma uslijedila je rasprava o problematici filma sa stručnjacima – psihologinjom Sandom Puljiz Vidović, ravnateljicom Centra, psihologinjom Jelenom Kos, suradnicom centra i Katarinom Ivče Farnell, koordinatoricom programa Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, koja je organizator ovog događaja.

U Hrvatskoj 98% mladih ima osiguran pristup internetu i dnevno provode u prosjeku 3,5 sata na mreži. Gotovo svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina komunicira na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. Nakon komunikacije s nepoznatim osobama, jedno od sedmero djece se našlo uživo s osobom koju su upoznali putem društvenih mreža. Brojna istraživanja pokazuju da se sve više djece susreće s pornografskim sadržajima na internetu, ali i da imaju probleme zbog vlastitog fizičkog izgleda jer smatraju da ne izgledaju dovoljno lijepo, pokazalo je istraživanje EU Kids online.

Upravo o tim problemima s kojima se susreću mladi na internetu i na društvenim mrežama progovara švedski film PewPewPew koji je uvršten na brojne festivale diljem svijeta. Otvara brojna pitanja o društvenim vrijednostima, budućnosti, usamljenosti i opsesiji izgledom. Zbog epidemioloških mjera, okupljen je manji broj roditelja, njih petnaest, odvojenih u dvije zasebne dvorane, no unatoč tome razvila se živa rasprava, roditelji su bili vrlo zainteresirani za ovu temu i razgovarali su o svojim iskustvima.

U šoku sam i pod velikim dojmom od ovog filma, nedostaje nam ovakvog sadržaja, edukacije, pa i međusobne razmjene iskustava.“ zaključila je jedna od majki.

„I mi osjećamo pritisak od društva da djetetu moramo kupiti mobitel, jer ga sva ostala djeca u školi imaju, no pitanje je gdje je granica?“ pitali su se okupljeni.

“Društvene mreže i tehnologija uopće nose mnogo prednosti, no činjenica je da se moramo educirati kako bi vodili kvalitetan suživot s razvojem tehnologije i kako bi naučili postavljati granice, jer društvene mreže imaju utjecaj na mentalno zdravlje naše djece. Djecu treba slušati. Ovdje možda svi najviše griješimo. Ako samo roditelj priča, a dijete sluša, to nije razgovor. Njihov svijet u mnogočemu je drugačiji od našeg“ napomenula je psihologinja Sanda Puljiz Vidović.

„Ovakve povratne informacije samo dokazuju kako se o ovakvim temama treba više govoriti, raditi na medijskoj pismenosti uopće i koliko zapravo ljudima na razini svakodnevice nedostaje komunikacije i razgovora. U budućnosti ćemo sigurno ponoviti program jer roditelji traže još!“ poručila je na kraju Katarina Ivče Farnell iz Alternatora.

Projekcija se organizirala u sklopu projekta Razgovor počinje filmom Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator uz financijsku podršku Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.