Raduje nas odlazak u kazalište na titlovane predstave kažu gluhi I nagluhi građani Zagreba

Reprizom prilagođene predstave PREDSJEDNICI&CA (Pretposljednja večera) završila je druga sezona projekta „Uključi me kulturno – predstave za gluhe i nagluhe osobe” u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

U sklopu projekta prilagođene su dvije predstave za osobe oštećena sluha, „Škrtac“ i „PREDSJEDNICI&CA (Pretposljednja večera)“ koja je zbog velikog interesa dvaputa izvedena s titlovima.

„Bila sam u siječnju na predstavi PREDSJEDNICI&CA i strašno sam se zabavila. Razumjela i smijala se! Puno pomažu titlovi, dobro smo pratili i odlično se zabavili.“ – izjavila je Petra Podhorsky, knjižničarka iz Zagreba koja je sudjelovala u projektu a koja je gluha od ranog djetinjstva.

„Kulturni sadržaji bi morali biti dostupni svakome, jer kultura oplemenjuje, čini nas boljim ljudima, pomaže nam da barem na sat dva zaboravimo na puno ružnih stvari kojima smo svakodnevno okruženi.

Uključivanje gluhih i nagluhih osoba u kulturni život grada Zagreba od izuzetne je važnosti za kazalište Kerempuh jer na taj način pokazuje osjetljivost i brigu za osobe s ovom vrstom invaliditeta. Iz tog razloga, Kerempuh će s velikim zadovoljstvom nastaviti suradnju s udrugom Alternator i omogućiti gluhim i nagluhim osobama uživanje u kazališnim predstavama.“ – rekla je ravnateljica Satiričkog kazališta Kerempuh Sonja Kovačić.

„Naši gluhi i nagluhi sugrađani vrlo rijetko imaju priliku prisustvovati predstavama koje su za njih prilagođene putem titlova ili hrvatskog znakovnog jezika, te im je kao osobama s invaliditetom onemogućeno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. Kroz projekt Uključi me kulturno cilj nam je sprječavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima i njihovo uključivanje u kulturni život Zagreba.“ – izjavila je Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa u Alternatoru.

Projekt je u Kerempuhu proveden u partnerstvu s Udrugom Zaželi a financiran je od strane Grada Zagreba kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom za 2021.