Završio je projekt Filmom do senzibilizacije

Predstavljanjem projekta i Priručnika o prilagodbi filmova završio je projekt Filmom do senzibilizacije.

Kroz projekt je u četiri partnerske škole educirano 10 učitelja i stručnih suradnika, 329 učenika i 63 članova filmskih družina.  Uz to na projektu je za osobe sa senzornim oštećenjima prilagođeno osam filmova filmskih družina te je izdan online Priručnik za prilagodbu audiovizualnog sadržaja.

Projekt je započeo trodnevnom edukacijom 10 učitelja i stručnih suradnika na kojoj su obrađene teme identiteta i različitosti, upoznavanje o osnovnim pojmovima o osobama sa senzornim oštećenjima, te je poseban naglasak stavljen na razbijanje predrasuda i zabluda koje se često vežu uz funkcioniranje osoba s invaliditetom. Na edukaciji su sudionici učili i o prilagodbama filmova putem titlova za osobe oštećena sluha i  audiodeskripcija za osobe oštećena vida.

Učitelji su zatim u svojim školama proveli radionice za učenike petih i šestih razreda te je ukupno 329 učenika sudjelovalo na tri radionice kroz koje su i iskusili kako slijepe i slabovidne i gluhe i nagluhe osobe gledaju filmove.

Učenici su radionice ocijenili visokim ocjenama o čemu svjedoče i njihovi komentari

  • Ovo je odlična i zanimljiva radionica. Preporučila bih ovu radionicu, jako je dobra i puno toga možete naučiti! 🙂
  • Bilo je zanimljivo i sad mislim da su učenici dobili veći dojam o osobama koje ne vide i ne čuju.
  • Mnogo tvrdnji koje sam mislila da znam o slijepim i gluhim osobama zapravo su netočne.

Slijedio je odlazak u filmske družine u uključene škole gdje su stručnjakinje male filmaše podučile kako prilagoditi filmove. Svaka od družina je prilagodila po svoja dva filma. Proces je uključivao i online konzultacije sa stručnjacima a finalni uradci, prilagođeni filmovi, dostupni su na Alternatorovom Youtube kanalu. Ovim prilagodbama je više filmskog stvaralaštva postalo dostupno našim sugrađanima, djeci i odraslima, s oštećenjem vida ili sluha.

Sve filmove pogledajte na Youtube kanalu Alternatora 

Na kraju projekta su suradnice kreirale Priručnik za prilagodbu audiovizualnog sadržaja koji će filmskim družinama biti pomoć u narednim prilagodbama filmova. Priručnik je dostupan na POVEZNICI

Projekt je trajao 10 mjeseci, financiran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja i u školskoj godini 2021./2022. se provodio u partnerskim školama OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice, OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba, OŠ Antun i Stjepan Radić iz Gunje i OŠ Strahoninec iz Strahoninca. Na projektu je partner bila i udruga Forum za slobodu odgoja.