Razgovor počinje filmom online: uskoro krećemo s filmskim radionicama za srednjoškolce diljem Hrvatske

Udruga Alternator tijekom jeseni kreće s provedbom novog izdanja projekta namijenjenog srednjoškolcima Razgovor počinje filmom online. Niz radionica koje na jedinstven i mladima zanimljiv način ujedinjuju filmske projekcije i tematske razgovore, održat će se od listopada 2022. do travnja 2023. godine u srednjim školama diljem Hrvatske.

Kroz tri odvojena modula za šest grupa sudionika u ovom programu ukupno će sudjelovati 120 učenika srednjih škola, a uz Zagreb radionice će se odvijati u Grubišnom Polju, Omišu, Sisku, Veloj Luci i Visu. Razgovor počinje filmom online osmišljen je s ciljem poticanja mladih na kritičku raspravu i dijalog.

Učenici će gledati tri recentna hrvatska kratkometražna filma: Trešnje Dubravke Turić, Mali libero Mladena Stanića i Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke te će nakon svake projekcije imati priliku sudjelovati u nizu online vježbi praćenih razgovorom o temama koje pojedini film otvara.

Učenicima će se tako pružiti prostor za intuitivno i slobodno izražavanje vlastitog mišljenja o pogledanom sadržaju, ali i analitičku razradu reakcija, tijekom koje će se upoznati s razlikom između mišljenja i stava te procedurom izgradnje argumenta. U moderiranom razgovoru o uočenim društvenim problemima o kojima progovaraju odabrani filmovi, identificirat će usporedive primjere iz vlastite zajednice te kreirati alternativne narative odnosno scenarije.

Teme uključuju razoran i društveno tabuiziran problem samoubojstva mladih, stigmatizaciju različitosti i razdor odnosa roditelj-dijete (Trešnje), neostvarene ambicije roditelja i napetosti u odnosima uslijed rastave braka (Mali libero) te identitetsko sazrijevanje mlade osobe, transrodnost i rodnu tranziciju (Sve te senzacije u mom trbuhu).

Vježbe i razgovori odvijat će se uz podršku stručnjakinja: Eli Pijace Plavšić, sociologinje s dugogodišnjim iskustvom u neposrednom radu sa školama, autorice niza publikacija namijenjenih školama te voditeljice programa Unaprjeđenje poučavanja u Forumu za slobodu odgoja i Doroteje Šušak, dramaturginje, redateljice i aktivistice u polju socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja te feminizma, ujedno i izvršne direktorice Centra za ženske studije.

Poseban značaj programu daje činjenica da će srednjoškolci sudjelovati u sadržajima koji razvijaju njihovo kritičko mišljenje te analitičke i interpretacijske sposobnosti, ali i koji ih upoznaju s filmskim stvaralaštvom iz Hrvatske, njima bliskog društveno-kulturnog konteksta.

Program se ostvaruje u sljedećim srednjim školama:

  • Industrijsko-obrtnička škola, Sisak

  • Srednja škola Grubišno Polje, Grubišno polje

  • Škola za primalje Vinogradska, Zagreb

  • Srednja škola Jure Kaštelana, Omiš

  • Srednja škola Vela Luka, Vela Luka

  • Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo, Vis

Projekt Razgovor počinje filmom online, ukupne vrijednosti 158.813,26 kn, financirala je Europska unija kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0131 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali2014. – 2020. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 134.991,27 kuna i iz Državnog proračuna u iznosu 23.821,99 kuna. Korisnik bespovratnih sredstava je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2022. do 1. svibnja 2023.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr ; www.esf.hr .