U tijeku drugi ciklus radionica Razgovor počinje filmom online

 

Započeo je drugi ciklus radionica za srednjoškolce pod nazivom Razgovor počinje filmom online, koje na jedinstven i mladima zanimljiv način ujedinjuju filmske projekcije i tematske razgovore. Ovaj završni ciklus radionica trajat će sve do travnja, a u njemu će sudjelovati Srednja škola Vela Luka, Industrijsko-obrtnička škola Sisak i Srednja škola Bartola Kašića iz Grubišnog Polja. Raspored radionica možete pronaći OVDJE

U sklopu projekta učenici gledaju tri recentna hrvatska kratkometražna filma: Trešnje Dubravke Turić, Mali libero Mladena Stanića i Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke te nakon svake projekcije imaju priliku sudjelovati u nizu online vježbi praćenih razgovorom o temama koje pojedini film otvara. Učenicima se tako pruža prostor za intuitivno i slobodno izražavanje vlastitog mišljenja o pogledanom sadržaju, ali i analitičku razradu reakcija, tijekom koje se upoznaju s razlikom između mišljenja i stava te procedurom izgradnje argumenta. U moderiranom razgovoru o uočenim društvenim problemima o kojima progovaraju odabrani filmovi, identificiraju usporedive primjere iz vlastite zajednice te imaju priliku kreirati alternativne narative odnosno scenarije. Teme uključuju razoran i društveno tabuiziran problem samoubojstva mladih, stigmatizaciju različitosti i razdor odnosa roditelj-dijete (Trešnje), neostvarene ambicije roditelja i napetosti u odnosima uslijed rastave braka (Mali libero) te identitetsko sazrijevanje mlade osobe, transrodnost i rodnu tranziciju (Sve te senzacije u mom trbuhu). Vježbe i razgovori odvijaju se uz podršku stručnjakinja: Eli Pijace Plavšić, sociologinje s dugogodišnjim iskustvom u neposrednom radu sa školama, autorice niza publikacija namijenjenih školama te voditeljice programa Unaprjeđenje poučavanja u Forumu za slobodu odgoja i Doroteje Šušak, dramaturginje, redateljice i aktivistice u polju socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja te feminizma, ujedno i izvršne direktorice Centra za ženske studije.

Radionice su dosad održane u Školi za primalje u Zagrebu, Srednjoj školi Jure Kaštelana u Omišu i Srednjoj školi Antun Matijašević Karamaneo u Visu.

Projekt Razgovor počinje filmom online, ukupne vrijednosti 158.813,26 kn, financirala je Europska unija kroz Europski socijalni fond u okviru poziva Umjetnost i kultura online, UP.02.1.1.14.0131 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 134.991,27 kuna i iz Državnog proračuna u iznosu 23.821,99 kuna. Korisnik bespovratnih sredstava je Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator. Razdoblje provedbe projekta je od 1. srpnja 2022. do 1. svibnja 2023.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Više o EU fondovima: https://strukturnifondovi.hr/ i www.esf.hr .